Elérkeztünk a tervezés talán legkellemesebb részéhez, a növények összeválogatásához. Ahhoz, hogy mini édenkertünk egész nyáron viruljon fontos, hogy az erkély adottságaihoz passzoló növényeket válogassunk össze. A napsütés mennyisége mellett figyeljünk arra is, hogy balkonunk mennyire védett. 

Szeles erkélyeken fokozottan ügyeljünk a biztonságra! Rögzítsük a tartókat a korláthoz (persze csak ha nem rozsdás és rozoga) vagy a falhoz. Ha kifelé akasztjuk a virágládákat válasszunk erős tartókat, nehogy a ládák leesve balesetet okozzanak. A magasabb, nehezebb növényeket inkább a padlóra állítsuk. A biztonsági kérdések mellett a növények kiválasztásánál is figyelembe kell vennünk a szelet, mivel a csüngő hajtásokat a szél könnyen letörheti.

A napsütés mennyisége alapján az erkély lehet napsütéses (napi 6 óránál több közvetlen napsütés), félárnyékos (napi 4-6 óra közvetlen napsütés) vagy árnyékos (kevesebb mint napi 4 óra közvetlen napsütés).

Néhány alapszabály mielőtt nekilátnánk a virágok összeválogatásának

Nappal a sötét színű virágok, éjjel a világosak érvényesülnek jobban.

Rendezd a virágokat csoportokba!  Egy feltűnőbb növény köré tégy három kisebbet figyelve a növények jellegére. A kerek vagy ernyőszerű virágok feltűnőek. A sok apró virág szellős, játékos, könnyedebb hatású. Összeültetésnél azonos fény, hő és vízigényűek kerüljenek egy edénybe.

Játssz a kontrasztokkal!  Válassz világos háttérhez élénk, sötét háttérhez világos virágokat!

Nem érdemes három-négy  színnél (és persze ezek árnyalatainál) többet használni, könnyen kaotikus lehet az összhatás. A színek kiválasztásánál vegyük figyelembe a bútorok, a szőnyeg, a fal és a kiegészítők színét!

Emlékszel még a színkörre amit rajzórán festettél? Nagy segítség lehet abban, hogy színes falhoz megfelelő árnyalatú virágot válassz. A legerőteljesebb hatás a közvetlenül szemben lévő színnel érhető el, de egy egyenlő szárú háromszög vagy egy négyzet ráhelyezésével bővíthető a színskála.

Ennyi információ birtokában bátran nekiláthatsz böngészni a barkácsáruházak, kertészeti centrumok növénykínálatát. A virágok mellett ne feledkezz meg a fűszernövényekről, zöldségekről, örökzöldekről sem! 

Akinek nincs kedve vagy ideje növényeket válogatni azoknak íme egy összeállítás sokoldalúan használható virágokról!

Nebáncsvirág (Impatiens) - Elviseli a tűző napot de hűvösebb, sötétebb helyeken is virágzik. Kedveli a nedves talajt de nem szereti a pangó vizet. Sok színben elérhető a fehértől a liláskékig így mindenki találhat neki tetszőt.

erkély

Gumós begónia  - számtalan alfaja közül minden erkélyre találhatunk megfelelőt. Vízigényes, de tűri a szárazságot, este ne öntözd mert a virágok könnyen rothadásnak indulnak. Elérhető fehér, rózsaszín, vörös, sárga, narancs, és lazacszínben is.

erkély

Petúnia - A Supertunia hibrid a petúniák királynője. Folyamatosan virágzik, illatos, gyönyörű színválasztékkal kaphatók, lehetnek apró virágúak, féltelt és telt virágúak. Az elhervadt virágokat nem kell kicsípni!  Kis odafigyeléssel biztosítható a folyamatos virágzás.

erkély

Muskátli - a napos és félárnyékos erkélyek növénye azt hiszem mindenki ismeri. Számtalan fajtában és színben elérhető. Megfelelő gondozással sokáig  virágzik. Teleltetést igényel!

erkély

Cserjés margitvirág - napos/félárnyékos helyen érzi jól magát, erősen vízigényes. Metszéssel bokrosítható, a virágzáshoz az elnyílt virágokat le kell csípni. Legggyakrabban fehér, de rózsaszín és lila variációja is van.

erkély

Hópehelyvirág - bakopa. Félárnyékos vagy árnyékos erkély dísze lehet az apróvirágú csüngő növény. Fehér, rózsaszín vagy halványlila virágai kerekdedek. Közepes vízigényű, de földjét soha ne hagyjuk kiszáradni, mert ledobhatja a virágokat.

erkély

Lobélia - félárnyékos vagy árnyékos balkonok dísze ez a vízigényes növény. Kék, lila, rózsaszín vagy fehér színben is pompázhatnak apró virágai. Rendkívül sok virágot hoz.

 

erkély

A sorozat előző részei

 

1.Balkonkert - csíráztatás és palántázás

2.Balkonkert - tervezés