Balkontervező sorozatunk második részében a tervezésről lesz szó. Mivel nő létemre rendszeresen járok barkácsáruházba (valami mindig kell), az elmúlt években gyakran beleestem abba a hibába, hogy a szerelem első látásra növényekkel hazatérve itthon szembesültem vele, hogy nincs hova tenni, vagy a növény igényeivel túlvállaltam magam. Álmaim "kertjének" megvalósítása érdekében idén tervezek, és pontos listával vágok majd neki a beszerzésnek.

A kezdeti lépésekhez szükség lesz egy mérőeszközre, egy négyzetrácsos lapra és egy írószerszámra. Rajzoljunk egy nagyjábóli alaprajzot, majd írjuk mellé a pontos méreteket. Ne felejtsük el lemérni a terasz hosszát, szélességét, ha tető van felette a magasságát is. Jegyezzük fel a korlát magasságát, rajzoljuk be az ajtók és ablakok helyét. A meglévő adatokkal már könnyedén készíthetünk méretarányos alaprajzot, a négyzetrácsos lap azért praktikus, mert az egy négyzet=10 cm egyszerűségével nehéz felvenni a versenyt.

Következőként állapítsuk meg a terasz tájolását. A pontos méréshez kelleni fog egy iránytű, az okostelefonos app is jó. Ha nincs más lehetőségünk, figyeljük meg mikor süt oda a nap.

Vissza a rajzasztalhoz! Következő lépésként vegyük számba meglévő holmijainkat: asztal, szék, virágláda, már meglévő növények. Centizzük le ezeket is, és rajzoljuk be a papírra. Ezután nézzük meg mennyi helyünk maradt, és kezdődhet a kreatív munka! Nézzük meg mit tudunk még a földre állítani, a magasabb, súlyosabb növényeket érdemes a földre állítani (nálam ilyen lesz a paprika, a paradicsom, illetve a már meglévő borostyán és benjamin). A tervezett cserepek méretét praktikus rögtön külön is felírni,  ez adja majd a bevásárlólista alapját.

Ha a padló adta lehetőségeket kimerítettük, nézzünk körül függőlegesen is! Akinél van nagyobb falfelület készíthet függőleges kertet vagy futtathat pergolát, felfúrhat polcot, különálló virágtartókat. Fedeles erkénnyel rendelkező szerencsések, ne feledkezzenek meg a lelógatható kaspókról, vagy a felülre rögzített damilról amire nagyszerűen lehet növényeket futtatni. Árnyékol és kukucska ellen is véd. A korlát is rengetes lehetősek kínál, akaszthatunk rá virágládát (akár minkét irányba is), vagy készíthetünk magaságyat, virágtartó állványt.

A képen az én tervem látható, kimaxoltam a helyet úgy érzem. Viszont már most biztossá vált, hogy készítenem kell két raklap-virágtartót, úgyhogy ez is helyet kap majd a sorozatban:) Az egyik oldal láthatóan üres, ode elhúzható fal kerül.

Ha felmértünk minden helyet, kezdhetünk gondolkodni azon, hogy a lehetőségek közül mit szeretnénk megvalósítani. Egy balkonkert fenntartása időigényes lehet, inkább kevesebb növényt válasszunk, de azokat tartsuk rendben. Egy elhanyagolt terasz cseppet sem relax-sziget. Nekem például nagyon tetszik a margitvirág, de túl napos a teraszom, nem tudom annyit locsolni hogy szép legyen. Előreszaladtam, a növények összeválogatása a következő hét témája lesz. Addig is inspirációnak itt egy galéria :)

Képek forrása: Pinterest

A sorozat első részét elérheted itt