Május környékén, legkésőbb júniusban mindig rámtör a szép terasz utáni vágy. Ilyenkor rendszerint beszereztem egy csomó virágot, de valahogy a hangulat sosem lett olyan, mint amire vágytam. Idén nem hagyom az utolsó pillanatra a készülődést, 7 hetünk van még a fagyosszentekig. Ez alatt az idő alatt megcsinálom végre az oázisomat, ezúttal gondos tervek alapján. Fényképes beszámolóm alanya a saját teraszom lesz, de vállalkozó kedvűek tervezzenek és alkossanak velem, hogy júniustól októberig saját kis paradicsomunkban lazíthassunk.

Mielőtt rátérünk a tulajdonképpeni első pontra vagyis a tervezésre , be kell iktatnom egy nulladik pontot. Ez pedig a magról vetés, amivel néhány növény esetében már késésben is vagyunk. Persze lehet kapni palántákat is, de előreláthatóan nem mindenhez fogok hozzájutni szóval elővettem a vetőmagokat. Megéri garantált minőségű vetőmagot választani, a saját magok kikelése bizonytalanabb.

Föld helyett idén kókuszpasztillával kísérletezem (ezt tuti nem szórja szét a gyerek amíg ültetgetek és koszmentesen lezavarható vele a magvetés), így néz ki a kis korong száraz állapotában. A tetején lévő kis mélyedésbe kell beletenni a magot, majd belehelyezni a tartóba és vizet önteni alá. Megszívja magát  és fellazul (csak fölfelé nő, az átmérője marad) és így már betakarhatjuk a kis magocskákat. Általános virágföld persze ugyanúgy megfelel a célnak :)

A magokat szórhatjuk csak úgy virágládába (ez a legkevésbé praktikus, mivel a szétültetendő kis növénykék eléggé sérülékenyek lesznek) vagy tejfölöspohárba is hajtathatjuk, habár jelentősebb mennyiséghez ez nem annyira célszerű, mivel nagy helyet foglal. Én egyesével vetettem idén a magokat, ehhez kifejezetten ablakpárkányra tervezett szettet sikerült vennem, ráadásul újrahasznosított műanyagból.

Szuper alternatívája lehet ennek az eszköznek a tojástartó. A kis gödrökbe könnyedén ültethetőek a magok, a tartóval együtt rakhatjuk őket később a végleges helyükre, alufóliával kibélelve a tojástartó teteje pedig alátétként is megállja a helyét. Mivel fontos hogy az ültetőközeg nedves maradjon hasznos ha letakarható tartóban gondolkodunk. Szükség esetén azonban a folpack is megteszi, persze ez nem olyan kényelmes mint egy fedő :) A takaróelem legyen átlátszó, hogy kellő fényt kapjanak a leendő növénykék. Eldobható kiszállítós kaja doboza, előre bekevert saláták tartója mind-mind jó lehet. Nézz körül otthon és használd ami van.

Ekkorára megdagad az a pici korong...

Ha elszórtuk a kívánt magokat keressünk egy napos ablakot ahol kikelhetnek. Ne tegyük a ládát két ablak közé, túl hideg lesz a csírázáshoz. Ha van ablak alatti radiátorunk, annak a teteje tökéletes. Naponta legalább kétszer nézzük meg, elég nedves-e. Mármint a föld.

Jövő héten elkezdjük a terasz megtervezését, első körben alaprajzot fogunk készíteni. Addig is kellemes álmodozást egy olyan világról, ahol nincsenek elhanyagolt és kihasználatlan teraszok, balkonok és lodgiák, ahol virágzó növények illata száll, ahol burjánzó növények között szürcsöljük hétvégente a reggeli kávét lustán döngicsélő méhek között az aranyló nyári napsütésben.