Kiskoromban sokat lógtam nagyim konyhájában. Elbűvölt a régimódi kredenc, főleg a mindenesfiók, imádtam benne kotorászni, kicsit kincskeresős hangulata volt. Nagymamám közben a sokfunkciós konyhaasztalnál ténykedett, mivel ez volt a munkafelület, az étkezőasztal, sőt kihúzható részében még vájling is helyet kapott, így alkalmanként a mosogató is. Különösen szerettem nézni a tésztakészítés folyamatát, a mai napig hihetetlen számomra az a türelem amivel a több cipősdoboznyi! cérnametélt és kiskocka készült.

Mára teljesen hozzászoktunk a boltban kapható száraztésztákhoz, sokszor eszünkbe sem jut, hogy mi is készíthetnénk házitésztát. Pedig az otthon készített tészta finomabb mint a bolti verziók, és elkészítése sem nagy ördöngősség. 

recept

Hozzávalók 

A tésztához

  • 250g búzafinomliszt
  • 50g tökmagliszt
  • 3 nagy tojás
  • 1 csipet só

A töltelékhez

  • 20g petrezselyem
  • 50g medvehagyma
  • 200g juhtúró

A szószhoz

  • 2ek zsír
  • 1 ek liszt
  • 3 dl tej
  • 100g gouda sajt

+ 120g füstölt szalonna, 1 tojás a kenéshez

Elkészítés

Dobd a töltelék hozzávalóit aprítógépbe és pépesítsd az egészet homogén masszává. A szalonnát vágd apró kockákra és süsd ki a zsírját mint a dalocskabéli szúnyogét. Forralj vizet egy jóóó nagy lábosban. A tészta hozzávalóit gyúrd össze, ha túl keméyn adj hozzá pár csepp vizet, ha levakarhatatlanul ragad akkor egy kis lisztet. Akkor jó, ha a tészta elválik a tenyeredtől. Ha nem állsz neki azonnal a tésztának tekerd be folpackba, különben megszárad a felszíne és a kész tészta cserepes lesz. Oszd a tésztát kétfelé.

Ha mázlista vagy és van tésztagéped akkor azzal ess neki a tésztának és hengereld vékonyra. Egyéb esetekben elő a sodrófával és nyújtsd a tésztát 1-2 mm vékonyra. Ez kicsit gürcös, mert a jó tészta ruganyos, vagyis kinyújtod majd ámulva szemléled ahogy zsugorodik visszafelé. Ha megtekintetted miként veszi fel majdani ebéded korábbi formáját nyújtsd ki újra de ezúttal gyorsan szaggass köröket belőle egy bögre segítségével. A körök széleit kend le egyhén felvert tojással, a közepükbe pakolj egy kevés tölteléket. Hajtsd félbe a tésztakorongokat -értelemszerűen úgy, hogy a töltelék belül legyen- és alaposan nyomkodd össze a széleket. Dobáld bele a félholdakat a lobogva forró vízbe és hagyd békén kb 10 percre.

A szószhoz hevítsd fel a zsírt, szórd bele a lisztet és pirítsd barnára. Öntsd fel hideg tejjel, légy résen mert szeret összecsomósodni! Ezt megelőzendő habverővel ess neki és kavard simára. Ha készen vagy szórd bele az apróra kockázott goudat és várd meg míg a sajt elolvad.

Az időközben megfőtt tésztákat egy serpenyőben a kiolvasztott szalonna zsírján pirítsd meg. Rakd tényérra, locsolj köré a sajtos szószból és szórd meg szalonnapörccel. 

Jó étvágyat!