Spontán született recept következik, ez egyébként abból tudható, hogy csak egy kép készül, hiányoznak a fázisfotók. Hiába, ha hárman várják vacsit nincs idő fényképezgetni közben...a telóm valamiért nem szereti a makrókat, a fényképezőgép meg ritkán ácsorog a konyhában. Plussz általában csak a végén derül ki hogy az elkészült étek megér-e egy bejegyzést. A mai vacsora remekül sikerült, úgyhogy gyorsan leírom míg emlékszem az elkészítésre. Az egész egy kilónyi spenótlevéllel meg a felhasználandó harmincdekányi darált hússal kezdődött. A spenót hozta magával a krumplit és a fokhagymát, az ellátandó négy fő pedig a trükköket.

Hozzávalók 4 személyre

A spenóthoz

  • 1 kg friss spenót
  • 10 dkg vaj
  • 4 duci gerezd fokhagyma
  • 200 g habtejszín
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál barnacukor
  • só, frissen reszelt szerecsendió

A húsgombócokhoz

  • 30dkg darálthús
  • 2 tojás
  • 4-5 evőkanál zabkorpa
  • 4-5 evőkanál zsemlemorzsa
  • só, feketebors és római kömény

Elkészítés

A krumplikat félbevágtam (héjastól), sütőpapírral letakart sütőlapra téve megkentem olajjal és megsóztam, majd 200 fokos légkeveréses sütőbe dugtam.

Egy lefedhető serpenyőben megolvasztottam a vaj negyedét és megpirítottam -csak egészen halvány rózsaszínre – a nyomón átpréselt fokhagymát. Rádobtam a megmosott spenót egy részét, megfonnyasztottam, amint lett hely a serpenyőben jött még némi zöldség, ha úgy láttam akkor egy darab vaj. Ezt kombináltam míg elfogyott a vaj és Popeye kedvence is. Megsóztam és lefedve rotyogni hagytam, és nekiestem a gombócoknak.

A darált húst a többi hozzávalóval és a fűszerekkel összegyúrtam és pici gombóckákká formáztam. Ha több hús lett volna akkor kevesebb tojással és zsemlemorzsa nélkül készült volna. Ha az a volna ott nem volna... Felöntöttem az időközben megpuhult spenótot a tejszínnel, beleraktam a gombóckákat és alacsony lángom főztem még kb. 10 percig. Meghintettem egy kevés liszttel, hogy mártásjellegűbb legyen a tejszínes-vajas cucc, reszeltem bele egy rakat szerecsendiót és elkevertem benne a cukrot (ezt nagyon nem tudom megmagyarázni, megkóstoltam és valahogy kívánta az étel, egyszerűen ettől lett kerek az íz). Megkóstoltam és összeraktam a fényképezőgépet.

A tányéron összeházasítottam a spenót”főzeléket” a pirosra sült kolompérokkal és a gombóckákkal, fotóztam és ettem. Aztán írtam. Pont.