Nagyon szeretem a szilvát, az egyik kedvenc gyümölcsöm. Jöhet nyersen, gombócban, lepényben, húsok mellé, ecetesen, lekvár formájában. Leves formájában ( a kompótból főzött retro menzás gyümölcslevesnek nevezett képződményt eltekintve) még nem találkoztam vele, így nagyon megörültem neki mikor belebotlottam a következő receptbe. A köretként kínált nudli feltette a pontot az i-re, a recept bekerült a mindenképpen el kell készítenem gyűjteményembe. Végül egy baráti vacsorára főztem meg, nagy sikere volt, legközelebb nudliból többet kell készítenem...

Hozzávalók (6 főre)

A leveshez

  • 70dkg magozott szilva
  • 5 dkg liszt
  • 20dkg méz
  • 3 dl tejszín
  • 1 rúd fahéj
  • 1 citrom (kelleni fog a héja is, szóval ne vegyszerezett legyen)

A nudlihoz

  • 75 dkg krumpli
  • 2 tojás
  • 20dkg liszt
  • 5 dkg zsír
  • vaj a pirításhoz
  • fahéjas porcukor a hengergetéshez

Elkészítés

Tedd fel a szilvát 1,3 dl vízben főni a fahéjjal, a citrom héjával és egy csipet sóval. Ha felforrt rotyogtasd pár percig. Add hozzá a mézet és a tejszínnel kikevert lisztet, folyamatos kevergetés mellett forrald pár percig. Ha levetted a tűzről mehet be a citrom leve, majd tálalásig tedd hideg helyre.

A nudlihoz héjában főzd meg a burgonyákat, majd még forrón tört át. Tedd hozzá a tojásokat (a képen csak egy szerepel, a másik a liszt alatt rejtőzik), a lisztet, a zsírt és egy csipet sót. Gyurmázd tésztává, alaposan dögönyözd össze, majd lisztezett deszkán nyújtsd kb fél centi vastagra. Pizza vagy derelyevágóval vagdosd fel kb egyforma darabokra, majd ezekből formázz klasszik nudliformát (lapos végű kukac). Ha ehhez lusta vagy vágd fel szélesmetéltnek. Forgasd meg a tésztácskákat lisztben, majd lobogó sós vízben főzd meg. A leszűrt levesbetétet forgasd meg olvasztott vajban és hempergesd fahéjas porcukorba. Nyamm.