Azóta sütök néhanapján "Krokmöszijöt" mióta láttam Meryl Streepet az "Egyszerűen bonyolult" című filmben ilyet készíteni. Ha ehhez hozzávesszük a Julie és Julia történetét is, aminek hatására minden angol nyelvtudásomat összekaparva végigolvastam az ikonikus "A francia konyha iskolája" könyvet, azt hiszem kijelenhetem hogy fura módon Meryl Streep az én gasztromúzsám.

És hogy mi is az a Croque Monsieur? Nos, a Ropogós Úr leegyszerűsítve egy sajtos sonkás melegszendvics - kis csavarral. Kicsit hosszúnak tűnik a leírás, de nyugi, ez a tipikusan leírni tovább tart mint megcsinálni kaja.

Hozzávalók

A szendvicshez

  • fehér kenyér
  • sonka
  • sajt (gruyere vagy ementáli)
  • besamell
  • dijoni mustár
  • vaj a sütéshez

A besamellhez

  • 60 g vaj
  • 45 g liszt
  • 0,5 l tej
  • só, bors, szerecsendió

Elkészítés

Szószos lábosban (kb másfél literes, hosszúnyelű) alacsony hőmérsékleten olvaszd fel a vajat és keverd bele a lisztet. Egy másik lábosban fél teáskanál sóval forrald fel a tejet. A rántást lassan főzd kb két percig, habosodnia kell de ne kapjon színt. Vedd le a tűzről, ha a rántás már nem bugyborékol folyamatos keverés (használj habverőt!) mellett add hozzá a forró tejet és kavarj mint részeg bige a diccsóban. Tedd vissza a tűzre, keverj folyamatosan. 1 percig főzd onnantól számítva hogy bugyogni kezd. Ezután tekerj bele ízlés szerinti mennyiségű borsot és reszelj rá egy kevés szerecsendiót.

A szendvicshez fogj egy szelet kenyeret, kendd meg szósszal, dijoni mustárral, majd tegyél rá sajtot, sonkát és megint sajtot. Kendd meg a másik szelet kenyeret is besamellel és borítsd rá a megpakolt kenyérre.

Serpenyőben olvassz fel kb egy evőkanálnyi vajat, ne túl magas hőmérsékleten nehogy megégjen. Tedd bele a szenvicset, és szorítsd le hogy egyenletesen piruljon. Ha kellően piros tegyél még egy kanál vajat a serpenyőbe és fordítsd meg a kenyeret. 

Melegítsd elő a sütőt 150 fokra. A maradék szószt oszd el a kenyérszeletek tetején (ha hozzám hasonló hedonista vagy szórd meg egy kis reszelt sajttal is) és felső rácson süsd míg megpirul.

Könnyű, gyümölcsös, száraz vörösbort ajánlok mellé. Jó étvágyat!