Nemrégiben elkezdtem vezetni egy bullet journal inspirálta kis könyvecskét. Augusztus végén összeírtam bele egy „bakancslistát”, dolgokat amelyeket szeretnék megvalósítani. Az almáspite is szerepelt a listán, aminek ideális sütési ideje köztudomásúan az almadömping idején van. Így mikor szépséges almák mosolyogtak rám bevásárláskor elcsábultam és bedobtam egy extra vajat is a kosárba. Estére pedig elkészült a pite.

 

recept

A pitesütés roppant egyszerű, csak pár trükköt kell ismerni hozzá hogy csinos legyen a végeredmény. Az első trükk a hideg vaj, érdemes éles késsel apró kockákra vágni, hogy könnyen morzsolható legyen és keveset érintkezzen a meleg kezünkkel. A nagyobbik piteformám 28 cm átmérőjű, ehhez 40 dkg lisztet és 20 dkg vajat kell összemorzsolni 14 dkg porcukorral és egy csipet sóval. Ha nem áll össze adjunk hozzá kb fél decinyi hideg vizet, én egy kevés fahéjat is tettem bele. A tésztát fóliába csomagolva tegyük vissza a hűtőbe legalább egy órára.

receptrecept

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A pitetésztát nyújtsuk kb 3-4 mm vastagra és béleljük ki vele a kivajazott kiszórt piteformánkat. A lelógó széleket vágd le és összegyúrva mehetnek vissza a hidegbe. A tésztát villával alaposan szurkáld meg, hogy a gőz távozni tudjon és ne púposodjon fel süléskor. Ezután jön a második trükk: a vakon sütés. Tegyél a tésztára sütőpapírt, és szórj bele szárazbabot (vagy rizst). Ez segít, hogy a tészta megtartsa a formáját. 20 percet sült a tészta babosan, utána kivettem a sütőpapírt és még 10 percet pirítottam.

Amíg a tészta elősült elkészítettem a tölteléket. 6 szép almát (93 deka volt tisztítás előtt) lereszeltem és adtam hozzá egy tasak vaníliaaromát, két marék mazsolát és 5 evőkanál fahájas porcukrot. Ezt az egész cuccot összefőztem 2 deci almalében elkevert 40 grammnyi keményítővel. Amikor besűrűsödött félretettem, majd mikor a tészta kellemesen pirosra sült beletöltöttem.

receptrecept

Ahhoz, hogy a pite teteje szépre sikerüljön ideje bevetni a harmadik trükköt: még mielőtt nekiesel a sütésnek rajzold körbe a piteformádat egy sütőpapírra, majd a maradék tésztát két sütőpapír között nyújtsd vékonyra. Így nem ragad le és a méretre vágás is egyszerű: az előrajzolt sablont vágd körbe ollóval. Vagdoss vagy sütiformával szaggass bele mintát és tedd a pite tetejére. A maradék tésztát kukaccá hengergetve tedd a forma szélére és villával nyomkodd össze. Ha kész a burkolat mehet vissza a pite a sütőbe még fél órára. Az idő leteltével vedd ki a pitét, ha langyosra hűl szórd meg vékonyan porcukorral.

recept

+1 tipp, ha villantani akarsz vele feltétlen várd meg míg kihűl, forrón nagyon folyós a töltelék, hidegen viszont már szépen szeletelhető.

recept