Rendszeres olvasóim bizonyára emlékeznek rá, hogy hosszabb ideje ígérgetek egy rutinról szóló bejegyzést. El is kezdtem megírni, de olyan terjengős és bonyolult lett, hogy Sherlock Holmes elsírta volna magát. Töröltem a káoszos cuccot, levontam a tanulságokat és most megpróbálom átadni használható formában, hogy mit kezdjünk egy halom új bőrápolási cuccal.

Azt ugye mondanom sem kell, hogy mielőtt megrendeled a vagon cuccot meghatározod az alapdolgokat, úgymint bőrtípus és esetleges bőrproblémák, utánanézel az ezekre ajánlott/ nem ajánlott hatóanyagoknak. A konkrét termékek kiválasztásában sokat segít, ha keresel egy bloggert a tiédhez hasonló bőrtípussal és problémával. Ha nagyon tudatos akarsz lenni akkor mindennek ellenőrzöd az összetevőlistáját, mielőtt megveszed, de ez már az édes álom kategória, még nekem sem megy minden esetben. 

Kanyarodjunk vissza oda hogy előtted van egy kupac új cucc. Első pontként egyszerre csak egy új terméket kezdjünk el használni. Ha egyszerre többféle krémet/szérumot kezdünk el az arcunkra pacsmagolni az olyan kérdéseket vet fel, amelyek megválaszolásához komoly természetfeletti és látnoki képességek kellenek. Ha javulás lép fel, nem fogod tudni, hogy minek köszönheted, és ez fordítva is igaz. Ha rosszabbodik a bőröd állapota nehéz lesz kisakkozni, hogy mit kell elhagyni. Számomra talán ez a legnehezebb, mármint hogy ne kenjek magamra mindent azonnal, mert naná hogy ki akarom próbálni, hogy mit tud....Általában 5 napot adok egy terméknek mielőtt bevezetném a következőt, ilyenkor persze kenem reggel-este :) Kivéve persze a hámlasztók, itt éppen fordítva, lassan emelem az adagot.

Szóval mikor megkaptam az első csomagot a következőképpen kezdtem el. Először elkezdtem használni a lemosót, toner helyett maradt a rózsavíz, erre jött a már régebbóta használt Balea hidratáló gél (erről nem írtam, egyrészt mert annyira nem jött be, másrészt meg ha mindenről írok amit magamra kenek akkor soha többé nem állhatok fel a gép elől), a Purebess szemkrém majd a Hipp fényvédője. Akik figyelnek azoknak bizonyára feltűnt, hogy ez bizony két új krém egyszerre, de van egy egyszerű mentségem: szemkörnyékre nem használok direktbe lemosót, a szemkrémet pedig nem kenem ki az arcomra. Mivel a Hipp fényvédőjét nagyon nem szerettem arcon használni, - kb úgy néztem ki tőle mintha belefejeltem volna egy olajoslábosba - a következő amit lecseréltem a fényvédő volt, és így tovább szépen fokozatosan.

Ehhez jött még a variálás az aktív hatóanyagokkal: amíg csak a The Ordinary termékeket használtam a niacinamid volt a reggeli rutinban és a C-vitaminos szérum az estiben. Kellett kb 2 két mire kiderült, hogy ez így nagyon zsírosít, illetve kikerestem egy másik szérumot. Mikor megjött a Biovéne átkerült a C-vitamin a reggeli rutinba a Nia meg az estibe. Aktív hatóanyagos cuccok esetén mindenképpen tájékozódni szükséges a mit mivel ne kenjünk a fejünkre témakörben! Mikor minden beállt elkezdtem tesztelni pár új terméket, ezekről majd a továbbiakban olvashattok.

A fentiek tükrében remélem megbocsátjátok nekem, hogy mégsem osztom meg veletek a rutinomat, egyszerűen mivel nagyban a bőröm igényei szabják meg ezáltal elég változékony. Akit ilyen mélységben érdekel a dolog az nézegesse a blog Facebook oldalát, ott mostantól rövid posztok formájában megtalálható lesz az éppen aktuális kombó, így legalább láthatjátok milyen terméktesztek várhatóak a közeljövőben.

Az egész folyamat során figyelj a bőrödre! A jeleket értelmezni persze nem egyszerű, például a túlzott zsírosodás paradox módon lehet vízhiány jele is... ezért kezdtem én például a hidratálással, a bejegyzés elején említett alapok nálam ugyanis elsősorban zsíros bőrt és tág pórusokat jelentettek, mára inkább a zsírosodásra hajlamos jelzőt használnám.

Ha rétegzős rutint építesz ki ne az elnevezésük alapján tedd sorba a termékeket, hanem az állaguk alapján. A leghígabb-vizesebb állagtól haladj a sűrűbb-olajosabb felé, a sort a fényvédő zárja, erre jöhet a smink.

Olvass, olvass és olvass! Hogy megkönnyítsem a tájékozódást, csináltam Nektek egy kis link-gyűjteményt:

Magyar nyelven

  • Az abszolút favoritom a Tudományos Szépség, precíz és szakmai megközelítés, szuper magyarázatok egy orvos tollából.
  • Sok segítséget nyújt a bőrtípus és a bőrproblémák megállípításához, emellett termékteszteket is találunk a Szépségreceptek oldalon.
  • A Krémmánia oldalán utánanézhetünk az összetevőknek, olvashatunk tapasztalatokat az egyes termékekről és van blog szekció is.
  • A bőrtípusom (zsíros - illetve már csak hajlamos, hurrá! -, tág pórusú) miatt követem a PurpleHaze oldalt, rengeteg termékteszt található rajta mindenféle kategóriából.
  • Beauty blogok közül kihagyhatatlan az OhMyBrush, mint a műfaj nagy klasszikusa. 

Angolul tudóknak

  • Szintén tudományos megközelítés jellemzi a LabMuffin elnevezésű oldalt, egy kémikus vezeti, különlegesen érdekes a bőrápolás ebből a perspektívából.
  • Két kozmetikai vegyész válaszol a feltett kérdésekre a TheBeautyBrain oldalon, írott és podcast formában is. 
  • Nem blog, de bekerült a válogatásba a Cosdna, összetevő elemzésben nagy segítség lehet, ha a Krémmánián nincs találat.
  • Szintén az összetevők értelmezésében nyújt segítséget egy új weboldal a SkinCarisma.

A lista természetesen nem teljes, de azt hiszem ennyi link elég egy poszba :) Ha érdekel a személyes rutinom ne felejts el követni Facebookon! Kellemes krémezést!