Ha már leszottyosozták a szotyis csicsókámat némi kuncogás közepette főztem is egy igazi szottyosat. Nézzétek el nekem, hogy ez egy kicsit pontatlanabb recept lesz, de nyaralok és korlátozottabbak az eszközeim. Rengeteg főtt sonka birtokába jutottam, így szükségszerűvé vált a sonkamentés. A végeredmény egy nem túl fotogén comfort-food.

Hozzávalók

2 szép szelet főtt sonka (olyan jó 6-7 mmes szeletkék)

1 tubus juhtúró (azt hiszem 250 g)

egy ek kacsazsír

kb egy ek liszt

frissen őrölt bors, fokhagymapor

kb 1,5 dl tej

füstölt trappista

250g száraztészta 

Elkészítés

A tésztát sós vízben megfőzzük.  Egy nagyobb serpenyőben megolvasztjuk a kacsazsírt, majd erős lángon megpirítjuk rajta a kockákra vágott főtt sonkát (a zsírosát én leszedtem, kenyérrel és retekcsírával isteni reggeli lesz holnap). Ha szép színt kaptak a kockák megszórjuk őket a liszttel, kicsit hagyjuk pirulni, majd felöntjük a tejjel. Előtte húzzuk le a tűzről a lábost, könnyebb úgy csomómentesre keverni. Mérsékelt tűzre visszatesszük, belekeverjük a juhtúrót, hozzáadjuk az ízlés szerinti fokhagymaport és rátekerjük a borsot. Ha homogénná vált a massza beleszórjuk az apróra vágott füstölt sajtot (aki tudja hol a reszelő le is reszelheti ;) és pici lángon beleolvasztjuk. Hozzákeverjük a kifőtt tésztát, szükség esetén a tészta főzővizével higíthatjuk a szószt. Ha snidlingem is lett volna, az én mesém is tovább tartott volna!