Van az úgy hogy az ember lánya felkelés után közli anyukájával (vagyis velem) a kívánságot, miszerint "Anya, tortát főzzünk reggelire!". Megragadtam az alkalmat hogy tortának álcázzak néhány egészséges alapanyagot, úgyhogy lelkesen vetettem magam bele a "tortakészítésbe" kis kuktámmal az oldalamon. Fujjgyümölcs kisasszony lelkesen fogyasztotta a sütit, kettőnknek reggelire még sok is lett. Tízóraira elfogyott azért a maradék is :)
Hozzávalók a palacsintához
150g teljes kiőrlésű zabliszt, esetemben darált zabpehely
3 db M-es tojás
fél liter víz
pici só
olaj a sütéshez
Hozzávalók a töltelékhez
darált mák pici porcukorral (6 ek darálatlan mák ment 2 ek kristálycukorral a darálóba)
darált dió kókuszliszttel keverve (aki nem kávédarálóval szerencsétlenkedi péppé a diót, hanem van rendes diódarálója az hagyja ki a kókuszlisztet)
eperlekvár fagyasztott eperrel turmixolva
és egy kevés instant kakaópor (csokimáz helyett)
Elkészítés
Egy mély tálba üsd bele a tojásokat, dobj rá egy csipet sót. Kézimixerrel habosítsd össze a cuccot majd 2-3 részletben add hozzá a zablisztet. Öntsd fel a vízzel, mormold el az "Ebből a híg izéből az életben nem lesz palacsinta" mantrát és állítsd félre a trutymót. 10 percre hagyd békén és készítsd el a töltelékeket.
Ha összesűrűsödött a tészta forrósítsd fel a palacsintasütésre szánt serpenyőt (a képen látható palák pici serpenyőben készültek, átmérő kb 16 cm), ha forró kend ki olajjal és mehet bele a tészta. Ha elveszti nyers színét - vagyis kicsit kifehéredik, ha jól elkaptad a hőfokot kb 2 perc - óvatosan fordítsd meg egy lapáttal.
A kész palacsintákból építs tornyot, a töltelékeket kombinálva. Célszerű a gyümölcsös pürére mindig diót szórni, különben nagyon csúszik és nehéz lesz vágni. Ha elég magas a "torta" a tetejére szitálj egy kis instant kakaóport és jó étvággyal fogyaszd el :)