Kellemesen langyos nyári estén  a teraszodon ülsz egy párás falú pohárral, melyben csendesen gyöngyözik a rozéfröccs. Az enyhe szellő zenefoszlányokat cipel, a lenyugvó nap színpompásra festi a horizontot. A tekinteted lustán sétál a buján nyíló virágokon, élvezed a zsongító illatfelhőt. A gondosan összeválogatott növényzuhatag színharmóniáját azonban megtörik az erkély padlóján álló cserepek. Mit lépsz most?

Ha nem engedheted meg magadnak a színben és mintában passzoló kaspók garmadáját, mégis szeretnéd esztétikusabbá tenni környezetedet, készíts paravánt!

Ez ugyan nem a klasszikus spanyolfal, egyetlen elegáns hölgy sem vetkőzik mögötte csipkés alsóingét hanyagul rádobva, míg lovagja epekedve várja kellemes társalgás közepette (ahh, a klasszikus csábítás szépségei), csupán esztétikai takaróelem, de nem találtam megfelelőbb elnevezést a paravánnál.

diy

Amire szükség lesz

  • méretre vágott faanyag 
  • rögzítőelemek (4 db L vas biztosan kell) és csavarok
  • ajtókitámasztó (a padlóba csavarozós fajta) 4 db
  • alapozófesték és színes festék (időjárásálló kell, úgyhogy a kültéri festékeknél válogass)
  • maszkolószalag
  • a festék típusának megfelelő ecsetek
  • fúró (akkus pont elég, nem kell valami ipari szörny)

Elkészítés

Szereld össze a falapokat úgy, hogy U alakot kapj. A hosszanti oldal nálam 160cm, úgyhogy kellett középre is egy rögzítő. (A rögzítőelemek segítségével jelöld be a csavarok helyét, majd vékony fúróval fúrd elő a lukakat, így kisebb eséllyel lesz ferde a csavar.)

Jelöld be a lábak helyét a peremen. Mivel a barkácsáruházban kapható falapok általában 18mm vastagságúak, itt különösen fontos az előfúrás, nem dekoratív balesetveszélyes ha a csavar kilóg oldalt. Rögzítsd a lábakat.

Pakold bele a cserepeket, hogy ha korrigálni kell (elmérted, nemakkora, kénebelemégegycserép) még itt megtehesd.

Fesd le a cuccost alapozófestékkel mindenhol, várd meg a teljes száradási időt.

Ragaszd fel a maszkolószalagot oda, ahol megőriznéd az alapszínt, majd jöhet a színes festék. Bonyolultabb mintákhoz jó szolgálatot tehet az öntapadós dekorfólia.

A száradási idő után óvatosan szedd le a maszkolószalagot. Elméletben készen vagy.

Ha a maszkolószalag nem teljesíti az általa ígérteket és elfolyik-befolyik a festék aprítsd fel az egészet tűzifának végy egy nagy levegőt és korrigálj szabad kézzel. Ha menthetetlennek ítéled művedet kapd le az U szárait, fordítsd befelé az elrontott oldalt és kezd elölről a hátlappal ;)

Gyakorold a megfelelően szerény mosolyt (tükör használata megengedett) felkészülésképpen a "Dejóó hol vetted?" jellegű kérdésekre.