Ahogy ígértem folytatódik a házikence sorozat. Remélem az alapolajakból már mindenki választott magának bázist, ha valaki mégsem tette volna még meg, annak természetesen adok majd tippeket az egyes kozmetikumoknál. 

Az illóolajok tulajdonképpen nem olajok (az olajok fehér papírra cseppentve zsíros nyomot hagynak, és szobahőmérsékleten gyakorlatilag nem párolognak) Az illóolaj zsíros nyomot soha nem hagy, legfeljebb színeset. Nevének másik fele viszont igaz, mivel szobahőmérsékleten gyorsan elillan. Lepárlással vagy hidegen sajtolással állítják elő, így rendkívül gazdagok hatóanyagokban, jelentős gyógyhatással bírnak.

Az illóolajoknak szintén számtalan fajtája létezik, értelemszerűen az alapanyagok bőséges választéka miatt. Összegyűjtöttem volna egy galériában az öt legsokoldalúbb olajat, meg egy személyes kedvencemet, de a mobilnetem sajna nem boldogul egy ilyen hatalmas feladattal...úgyhogy nagyon sok kép következik.

A jázminolaj sokféle bőrtípusra használható, ajánlott normál,száraz, érzékeny, érett bőrre. Hidratáló hatású és napvédőben is használható. Sajnos nekem nem a legtestreszabotabb, de imádom az illatát :)

A rózsaolaj szintán hidratáló és napvédő, ezen felül arctisztításra is kiváló. Szintén sokféle bőrtípusra használható száraz, érzékeny, zsíros-pattanásos, érett bőrre is megfelelő. 

A gerániumolaj kiváló hidratáló normál, száraz, zsíros-pattanásos, vegyes bőrre.

A kamilláról a tea mellett a gőzölés és a kötőhártyagyulladás jut eszembe, pedig a kamillaolaj száraz, érzékeny bőrre, arctisztításhoz kiváló.

A szantálfaolaj hidratálóként és napvédőként használható száraz, vegyes, és  érett bőrre.

A levendulaolaj igazi jolly-joker normál, vegyes, érett, zsíros-pattanásos bőrre is használható. Kiváló arctisztításhoz, hidratáló és napvédőben használható

Az illóolajoknál különösen fontos, hogy megfelelő tisztaságúak legyenek. Csak 100%-os tisztaságú olajat használjunk, a parfümolajakat ne használjuk kozmetikumokhoz. Drogériákban gyakran keverve találhatóak az olajak, érdemesebb bio vagy egészségboltot keresni.

Jövő héten készítünk egy fényvédős nappali krémet, addig is türelmetleneknek pár tipp:

Reggeli arclemosásra bőven elegendő a tiszta virágvíz némi illóolajjal. Egy arclemosó korongra öntsünk egy keveset a keverékből, és csak töröljük át az arcunkat. Használat előtt ne felejtsük el felrázni!  A sorozathoz kapcsolódóan készítünk majd újrafelhasználható korongokat, mert hihetetlen mennyiségű szemetet termelünk a vattakorongokkal. Tipp: rózsavíz és rózsaolaj. A keverék minden bőrtípusra alkalmas (száraz, érzékeny, zsíros-pattanásos, érett bőrre)  hidratáló és napvédő hatással is bír. 50 ml virágvízhez 5 csepp illóolaj elegendő.

Ahogy melegszik az idő jól eshet napközben egy hűsítő arcpermet. Ehhez egy kis pumpás szórófejes flakonban öntsünk virágvizet.Tipp: levendulavíz. Antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladást csökkentő hatású. Antioxidáns és öregedés késleltető tulajdonságai is vannak, minden bőrtípusra használható ráadásul még fényvédő is.