Régi vonzalom fűz a gombákhoz, így mikor megláttam a hatalmas csiperkéket azonnal bekattant a töltött gomba. Az étel többi részét a pillanat heve szülte :)

Gombakrémleves készült a gombaaprólékokból kevés tejszínnel és parmezános serpenyős pirítóssal.

Főételnek pedig töltött gombát és gombás töltött kenyeret készítettem, tudom hogy furán hangzik de a végeredmény nagyon jó lesz, próbáljátok ki :)

Az elkészítést nézzétek meg a videóban!

Pár dolog kimaradt a klippből, mea maxima vulva culpa, úgyhogy íme itt a leírás is. Hozzávalók az ebédhez:

  • 10 szép nagy csiperke
  • 400g laskagomba
  • 2 közepes paradicsom
  • 4 szelet füstölt szalonna
  • 2 kis fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 szál szárzeller
  • egy fél száraz kenyér
  • 2 tojás
  • trüffelolaj
  • kevés tejszín
  • 50g vaj
  • parmezán
  • só, bors majoranna

A kiolvasztott szalonnazsírból egy evőkanálnyit rakj egy nagy serpenyőbe, majd pirítsd meg a megtisztított laskagombákat. Ha szép pirosra sültek tedd őket tányérra, sózd és borsozd. Kevés zsíron pirítsd meg a gombaaprólékokat, közben egy másik edényben süsd le  a finomra vágott hagyma kb egyharmadát. Ha szép piros dobj hozzá egy gerezd karikákra vágott fokhagymát, ezzel óvatosan pirítsd nehogy megégjen. Ha a gombák szép pirosasbarna színt kaptak öntsd hozzá a hagymás alaphoz, engedd fel kb fél liter vízzel és kis lángra tedd fel főni pici sóval.

Újabb adag kerül a serpenyőbe a kiolvasztott zsírból, zuhintsd rá a kockázott hagyma maradékát, ha lepirult az apró kockákra vágott paradicsomokat is. Addig süsd míg a paradicsom krémesedni nem kezd. Ezután kotord tányérba és tedd félre. Vágd apró kockákra a megsült laskagombát és kutyuld össze a paradicsommal, só bors és majoranna társaságában. Mehet bele a szalonnapörc kb fele és ha már nem meleg 2 egész tojás. Kutyuld össze az egészet alaposan.

Szilikonecsettel kend meg a megtisztított gombák külsejét (kettőt tegyél félre még kenés előtt) trüffelolajjal és pakold őket tepsibe. Kanalazd a kalapokba a tölteléket majd told be a tepsit 180 fokra előmelegített sütőbe.

Krémesítsd a levest botmixerrel, pici tejszín segítségével, ha kell még bele só és bors itt tedd bele. Ha túl sűrű adj hozzá kevés vizet is. Tálalásig tartsd melegen.

A maradék szalonnapörcön pirítsd le a kimaradt gombákat (előtte persze vágd össze) két gerezd apróra vágott fokhagymával és a kockákra aprított zellerszárral. Keverd össze a maradék töltelékkel.

A kenyérből 3 szeletet vágunk  a levesbetéthez, a maradéknak pedig kivájjuk a belsejét. A csücskét csapd le - de csak vékonyan! - hogy megálljon majd a tepsiben. Kanalazd a tölteléket a kenyérhéjba, a vágási felületet forró serpenyőben pici vajon süsd le hogy ne follyon ki a cucc a kenyérhéjból. Kend meg a vekni alját vajjal, tedd tepsibe és tegyél a tetejére vajkockákat. Tedd sütőbe amíg a vajak elolvadnak majd állítsd a "talpára" és süsd tovább.

A serpenyőben kevés vajon pirítsd meg a levesbetétnek szánt formázott kenyérszeleteket, majd szórd meg parmezánforgáccsal.

Tálalj, egyél, elégedett szuszogással dőlj hátra.