Újabb résszel jelentkezik a boszikonyha! Tágítsuk tovább a tudáshorizontot, nézzük meg hogyan lehet vegyíteni az olajat és a vizet. A kulcsszó: emulgeátor. Rengeteg fajta létezik, az én választásom a lysolecitinre esett, ami egy módosított szójaszármazék. Sűrű, barna mint a melasz. Rendkívül jókat hallottam róla, állítólag 40% alatti zsírtartalommal is jól funkcionál. Na de kavarjunk!

Első lépésként válogassuk szét az alapanyagainkat! 

  1. hőálló zsírok, olajok . ez lesz a zsírfázis 
  2. folyadékok: vízfázis, esetemben ide került az emulgeáló is
  3. adalékanyagok: minden más, amit beleraknánk, de nem melegíthető. 

Vízfürdőben melegítsük fel külön kis üvegedényekben a zsírfázis és a vízfázis alkotóelemeit, minimum 60, maximum 70 fokra.

Ha elérték a kívánt hőmérsékletet, öntsük össze a komponenseket és keverjük addig, míg kézmelegre nem hűlnek. Ebben nagy segítség lehet egy kézi tejhabosító szerkezet, mivel fontos a folyamatos keverés.

Ha szépen összeállt a krémünk alapja, jöhetnek bele az adalékanyagok, illóolajak meg amit szeretnénk. Ezeket egyesével adjuk hozzá és mindig alaposan keverjük el.

Készen is van a krémünk :) Nem érdemes nagy adagot csinálni, mivel nincs benne tartósító, ezért romlékonyabb a bolti krémeknél.

Végül pedig a saját receptem (az összetevők mind fényvédő tulajdonságokkal bírnak!):

  1. Zsírfázis: 5g méhviasz, 15g kókuszolaj
  2. Vízfázis: 2,5 ml lysolecitin, 20ml levendulavíz, 5ml zöld tea kivonat
  3. Adalékanyagok: 2,5ml argánolaj, 10 csepp levendulaolaj