Sokáig gondolkodtam milyen finomság készüljön anyák napjára, végül telefonos segítséget vettem igénybe. A szóba jöhető sütik közül végül a pitére esett a választás. Kerek pite készült, olyan amerikai forma, eszembe is jutott rögtön a film ikonikus jelenete, úgyhogy az almás tölteléket elvetettem...

Epres nyalánkság készült, jól megy hozzá a tejszínhab és/vagy a pezsgő :)

recept

Hozzávalók

×A tésztához

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg hideg vaj
  • 30 g porcukor
  • fél teáskanál só
  • kb. fél deci hideg víz

×A töltelékhez

  • 65 dkg eper
  • 50 g cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl narancslé
  • 40 g keményítő

recept

Elkészítés

Kezd a tésztával, mert annak pihennie kell a hűtőben, legalább egy órát, de ha este gyúrod be, nyugodtan maradhat akár reggelig is. A lisztet, a felkockázott vajat és a többi hozzávalót egy nagy tálban morzsold össze, majd adj hozzá annyi vizet hogy nyújtható tésztát kapj. Igyekezz gyorsan dolgozni, ha sokáig gyömöszkölöd a kezed melegétől megolvad a vaj és nem lesz az igazi a tészta. Tekerd be folpackba és tedd a hűtőbe.

Ha a tészta kipihente magát lisztezett deszkán nyújtsd kb 3-4 mm vastagra. Kend ki a piteformát vajjal, szórd ki liszttel és terítsd bele a tésztát. A kilógó széleket vagdosd le, villával alaposan szurkodd meg a pitealapot. A maradék tésztár tedd vissza a hűtőbe! Terítsd rá alufóliát, önts bele szárazbabot (ezt célszerű félretenni későbbi sütéshez, megenni már úgysem lehet) és tedd légkeveréses 180 fokra előmelegített sütőbe 15 percre. Ezután vedd ki belőle a fóliát és a babot és told vissza a tésztát még 5 percre.

Amíg sül a tészta főzd meg a tölteléket. Öntsd az epret meg a cukrokat egy lábosba, add hozzá a narancslében kikevert keményítőt és főzd sűrűre. Ha kész a pitealap zuttyantsd bele az epres masszát.

A maradék tésztából készíthetsz a pitére tetőt: nyújtsd ki kerekre, szagass vagy vágj bele mintákat. Ha nagyobb a piteforma akkor erre nem lesz elég a maradék tészta, ez esetben csinálj kukacokat és rácsozd be a tetejét.

Tedd vissza a sütit a sütőbe még kb 30-40 percre (amíg a teteje át nem sül), majd vedd ki hűlni. Ha van türelmed megvárni míg kihűl díszítheted tejszínhabbal, ha forrón ennétek (így azért eléggé folyik) inkább tegyél mellé vaníliafagyit.

Jó étvágyat és boldog anyák napját mindenkinek!