Csalódást kell okoznom azoknak, akik a cím alapján valami szaftos sztorira számítottak egy internacionális szerelmi háromszögről. Arcápolási termékekről lesz szó, egy szép összetevőjű spanyol C-vitaminos szérumról, egy gyengéd lengyel enzimes hámlasztóról és egy koreai Aloe Vera gélről. Az előző posztokban már bemutattam az első koreai rendelésemet, illetve az e mellé beszerzett szérumokat. Mivel pont nyaralás előtt álltam, mire kiderült, hogy egyes termékek hozzám nem annyira passzolnak, gyorsan beszereztem még pár dolgot, készülve a balatoni nyárra és a várhatóan rekkenő hőségre.

A spanyol szépség - Biovéne Facial Serum Vitamin C 27%

Mivel a The Ordinary C vitaminos emulziója a nyári dögmelegben még estére sem működött, gyorsan rendeltem egy másik szérumot. A Biovéne szérumnak szépek az összetevői, árban elfogadható és ami szintén sokat nyomott a latban, hogy biztosan megérkezett a nyaralás előtt.

Csinos, vidám kartondobozban érkezett a szérum, hibájául rónám fel, hogy a narancssárga alapra apró fehér betűvel írt szöveg elég nehézkesen olvasható. Jelzem a lenti képen szereplő szöveg még nagyméretűnek számít. Az üvegcse sötétbarna, könnyű műanyag. A pipetta elegáns arany kupakot kapott, szinte túl csecse a hűtőszekrényhez.

Az összetevőlista szép, második helyen szerepel benne az aszkorbinsav, vagyis a C-vitamin, a név alapján 27%-os koncentrációban. Ez mondjuk kicsit sok, több helyen olvastam már, hogy a hatékonyság 20% felett hanyatlásnak indul. Az összetevőlista elején szerepel még két aminosav, a tyrosine ( a melanintermelést serkenti, szóval a szérumhoz fényvédő kötelező, meg amúgy is) és a betaine (ez tulajdonképpen egy aminosav származék, különleges hidratáló hatása van, képes a sejtek vízháztartását fenntartani, vagyis ozmolita. Mindenképpen figyelni fogom ezt az összetevőt.) A lista második felében szerepel E-vitamin, B5 provitamin, Q10 koenzim, hialuronsav, valamint a ferulic sav, ami azért fontos, mert egy hálózati antioxidáns, ami növeli más antioxidánsok (E és C-vitamin) hatását.

A szérum illata kellemes narancsos-citrusos, állaga könnyű. Használata egyszerű, arcmosás után kell a még nedves arcra felvinni. Ami furcsává tette szememben a terméket, hogy 5 perc várakozási időt javasolnak a további arcápolási lépések előtt. Eddig mindenhol azt olvastam C vitaminos szérum után 20-30 percet ildomos várni a pH értékek miatt.

Próbáltam információt keresni a neten, de a pH értékről sehol nem találtam adatot. Felvettem a kapcsolatot a gyártóval, az ügyfélszolgálatos hölgy sajnos nem tudta a választ, de kapcsolatba lépett a fejlesztőcsapattal és alig egy hét után megjött az info. Meg kell említenem a rendkívül kedves és segítőkész hangnemet amivel az ügyet intézték, az ügyfélkezelés mindenképpen csillagos ötös.

Ezt sajnos a pH-ról nem lehet elmondani, ugyanis 5,2- re állították. Ez biztosítja ugyan, hogy kis eséllyel lép fel irritáció használatkor, a C-vitamin felszívódása viszont 2,5-3,5 érték között hatékony. Itt lép be a képbe a nedves arc: az aszkorbinsav ugyanis a vizes oldat kémhatását savasabbá teszi, vagyis a pH csökken. Elviekben tehát működni fog a szérum, gyakorlatilag azért vannak fenntartásaim, mivel nem tudom mennyi víz kell ahhoz az arcon, hogy a szérum elérje a megfelelő pH értéket. A kezelés ezzel együtt jót tesz a bőrömnek, de az a gyanúm, hogy ez inkább a többi összetevő hatása, nem a C-vitaminé.

A gyengéd lengyel – Ziaja sensitive skin enzyme peeling

Rengeteg év bőrnemápolás során egy dolgot tudtam biztosan, azt hogy a bőröm zsíros és tág pórusú. Egyéb másról fogalmam sem volt, úgyhogy nyitásnak mindenképpen egy kímélő hámlasztót kerestem, így esett a választásom az enzimes peelingre. Mivel nem tudtam érzékeny-e a bőröm így úgy kezeltem mintha az lenne, ráadásul nyáron nem mertem AHA hámlasztóval kísérletezni.

A csomagolás egyszerű, a tubus kecses, lapos. A hámlasztó olyan tejüvegszerű, mármint színre, átlátszó de mégsem, a pontos kifejezés azt hiszem az opálos lenne. Állaga géles, könnyen elkenhető és nem folyik le, még akkor sem ha forró vízben pácolódom közben. Tudom tudom, nem tesz jót a bőrnek a meleg víz de vannak dolgok amikről nem vagyok hajlandó lemondani. Ilyen a forró fürdő ( a legjobb alvóhely), a mézes citromos Darjeeling (komoly teázók most megkövezhetnek) illetve a rizsleves (helló diéta!). Szóval a krém stabilan fennmarad, könnyű lemosni és finom puha bőrt varázsol. A hatóidő a csomagolás szerint 10 perc, de volt hogy elszundítottam vele és 25 perc után sem marta szét az arcomat...Irritációt, pirosságot nem tapasztaltam, a használata után a bőröm finom puha és sima lesz.

Hatóanyagait tekintve kiemelendő a listáról a papain, mint a tulajdonképpeni hámlasztó összetevő. Ez egy papayából kivont fehérjefajta, amely a peptidkötéseket bontja fel, hatásmechanizmusa tehát teljesen más mint a hámlasztásra használt savaké. Az allantoin és a panthenol kettőse hatékony gyulladáscsökkentő és nyugtató, az édesgyökér-kivonat pedig nyugtató hatása mellett a pigmentfoltok ellen is hat. A részletes összetevőlista elérhető ide kattintva.

Nyárra, érzékeny bőrre, esetleg ha valaki nem akar vagy nem használhat AHA savas hámlasztót szerintem tökéletes.

A hűsítő koreai - Holika Holika Aloe 99% soothing gel

Aloe gélt mindenképpen be akartam szerezni a nyaralás előtt, napégés, szúnyogcsípés, dehidratált bőr – tovább is van mondjam még? - esetére. Be kell valljam ennél a darabnál elcsábított a csomagolás, ezt nem is nagyon magyaráznám, de szerintem nem is kell.

Hiába megkapó a design, használat során gyorsan kiderült, hogy kicsit nehezen adagolható, elég kemény a tubus anyaga, így bajosan lehet belőle keveset kinyomni. A hőségben ez nem volt gond, vastagon felkenve is beitta a bőröm, jelenleg pedig arcmasszázshoz használom, arra is szuper. A gél áttetsző, víztiszta, illata kellemes, friss, növényes. Könnyen eloszlatható és a nyári forróságban életmentő volt a strandolás által meggyötört bőröm szinte „itta”, volt olyan este hogy 4-5 réteget is felkentem, nagyon jól hidratált. Szuperül nyugtatja a bőrt, az enyhébb gyulladásokat is levitte. Szúnyogcsípésre nálam nem vált be, de én elég hevesen reagálok a kis vérszopókra, általában bedagad és fáj a csípés és nagyon nehezen múlik el.

A nagy mennyiségű aloe gél mellett egy csomó növényi kivonat van a zselében, többek között káposzta, görögdinnye, uborka, ázsiai gázló és sajnos illatanyag is, mentő körülmény, hogy az összetevőlista végén kullog. A részletes összetevőlista itt megtekinthető. Hátrányai ellenére nálam alapdarab, jelenleg várom a második tubust, de a frankfurti reptér nem kapkodja el a csomagtovábbítást, pedig nagyon várom már hogy kézhez kapjam legújabb kincseimet. Úgy látszik az első csomag 2 hetes szállításával állati mázlim volt. 

Semmi frappáns lezárás nem jut eszembe, de azt hiszem ez a bejegyzés már így is elég hosszú lett úgyhogy nem is erőlködöm. Pápuszipá!